Ihmissuhdehaaste

On kaunis päivä, ja ihmisiä on paljon liikkeellä.  Bilen tehtävänä on tutustua ja puhua uusien ihmisten kanssa. Monet sanovat, että suomalaisiin on vaikea tutustua.  Pian näet miten Bilelle käy!

Onko sinun helppo lähestyä ihmisiä? Mitä ajattelet, onko sinua itseäsi helppo lähestyä?

Hyvät ihmissuhteet

suojaavat

Hyvät ihmissuhteet ovat  tärkeitä hyvinvoinnillemme.  Ensin lapsen lähipiirissä ovat äiti ja isä, perhe ja sukulaiset, myöhemmin ystävät, päiväkodin hoitajat, opettajat, opiskelu- ja työkaverit. Myös erilaisiin yhteisöihin kuuluminen on tärkeää mielenterveydelle. Ylipäätään kuuluvuuden tunne johonkin vaikuttaa ratkaisevasti mielen hyvinvointiin.

Merkityksellisten ihmissuhteiden luominen on elintärkeää. Kaikenlaisilla ihmissuhteilla on merkitystä, olivat ne romanttisia suhteita, perhe- ja ystävyyssuhteita tai työhön liittyviä sosiaalisia kontakteja.

Terveet ihmissuhteet helpottavat yksinäisyyden tunnetta ja eristäytymistä. On kuitenkin hyvä tunnistaa, että onnettomat ja myrkylliset suhteet ovat tuhoavampia kuin yksin oleminen.

Terveessä ihmissuhteessa

  • kunnioitetaan rajoja
  • kuunnellaan toista ilman tuomitsemista, annetaan tilaa ja tuetaan
  • annetaan aikaa toiselle
  • ollaan läsnä: kun ollaan perheen tai ystävän kanssa, keskitytään hetkeen puhelimen tai työsähköpostien sijaan
  • voi vapaasti ja turvallisesti ilmaista tunteita ja olla rehellinen

Omien rajojen asettaminen on tärkeää kaikissa ihmissuhteissa. Jos osaat laittaa rajasi, se nostaa itsetuntoasi ja itseluottamustasi sekä lisää sisäistä tasapainoasi. Henkilökohtaiset rajat ovat niitä fyysisiä ja emotionaalisia rajoja, jotka sinun täytyy itse luoda. Niiden avulla voit olla turvallisessa vuorovaikutuksessa toisiin ihmisiin. Se ei tarkoita, että rakennat muurin tai et päästä ihmisiä lähellesi. Se tarkoittaa, että otat vastuun omista teoistasi ja tunteistasi sekä samalla annat toisten ottaa vastuun itsestään. Terveet rajat tarkoittavat sitä, että tiedät, kuka olet, mitä haluat ja mitä arvostat.

Pohdittavaa

Onko sinun helppo tutustua uusiin ihmisiin?
Jännittääkö sinua uusien ihmisten tapaaminen? Miksi?
Missä tapaat ystäviäsi?
Minkälainen ystävä olet?
Miten paljon aikaa vietät rakkaasi kanssa?
Mitä hyvä suhde tarkoittaa sinulle?
Mitkä arvot ovat sinulle tärkeitä erilaisissa suhteissa?
Pidätkö muista ihmisistä enemmän huolta kuin itsestäsi?
Ajattele ihmistä, joka on sinulle tärkeä. Mikä hänestä tekee hyvän ystävän tai roolimallin?